Het is mijn uitdaging om onze drie bloedgroepen te integreren in de mooiste fabriek van Eindhoven

“Ik ben dit bedrijf 33 jaar geleden met een collega begonnen, na 10 jaar heb ik de algemene leiding overgenomen en na de crisis in 2004 heb ik een reset van het bedrijf gedaan. Ik stelde daarbij één vraag centraal: Hoe creëer je een wereld voor getalenteerde technici die klopt?”

John Settels is directeur van Settels Savenije in Eindhoven, hij streeft naar een inspirerende en professionele werkomgeving voor zijn medewerkers: “Ik wilde een bedrijf creëren vol getalenteerde technische mensen die samen spannende klussen voor klanten doen. Wat inspireert technici? Als het je lukt die vraag te beantwoorden, zul je de juiste mensen aantrekken.”

 “We kunnen ons qua niveau inmiddels meten met de beste ingenieursclubs in de wereld. We hebben ook klanten over de hele wereld en ons succes valt of staat met de kwaliteit van onze mensen. We doen superspannende, risicovolle projecten en we slagen erin om die te beheersen op een manier waar klanten blij van worden. Dat heeft alles te maken met de mensen en de filosofie van het bedrijf.”

 Wat bedoel je met een wereld voor technici die ‘klopt’?

 “Ik bedoel dat de cultuur in ons bedrijf klopt voor mensen met een technisch profiel. 50% van de collega’s werkt op de afdeling Research & Development, 50% in realisatie bij Precision Parts en in system test & assembly bij Advanced Systems. We hebben drie bloedgroepen in huis. Onze system engineers moeten effectief en met plezier weten samen te werken met het supply chain team en ook met de vakmensen op de vloer, en omgekeerd.”

 “Onze medewerkers worden gestimuleerd om zich ook op andere dimensies dan technische te ontwikkelen. Als ze zich verder ontwikkelen op het wat ‘zachtere’ domein, komen ze beter tot hun recht. Je hoeft ze ook niet te stimuleren om zich technisch te ontwikkelen, ze zijn op dat terrein erg scherp. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze leren scherpe feedback te geven aan een collega op een manier waar deze blij van wordt, dat heeft heel veel impact op de organisatie.”

“We zetten persoonlijke ontwikkeling daarom prominent op de agenda, iedereen heeft een eigen ontwikkelprogramma waar men aan moet bouwen. We stimuleren opleidingen, maar ook dat medewerkers elkaar helpen om op een hoger plan te komen. We hebben daarvoor een mentorprogramma ontwikkeld waarbij de meer senior collega’s mentor zijn van de meer junior collega’s, vooral gericht op hun persoonlijke ontwikkeling. Zo kunnen ze elkaar helpen in hun vak, maar ook bij lastige projecten of conflictsituaties.”

“Ik denk dat we deze persoonlijke ontwikkeling ook professioneel aanpakken, we vinden het normaal dat we dit zo doen en hebben tools die het faciliteren. Onze nieuwe HR-manager is bijvoorbeeld erg te spreken over de beoordelings-tool die we jaren geleden ontwikkeld hebben. Mijn doelstelling was destijds niet direct om mensen te beoordelen, maar om een tool te bieden voor het voeren van waardevolle gesprekken. De laatste vraag is bijvoorbeeld ‘hoe was volgens jou de kwaliteit van het gesprek’, dat geeft de aanzet tot een dialoog en de volgende keer is het gesprek weer beter.”

“We vinden het leuk als vrouwen hier komen werken, er zijn jammer genoeg te weinig vrouwen in de technische wereld. Ongeveer 15% van onze 130 medewerkers is vrouw, een aantal in een puur technische functie en soms ook ondersteunend. We sturen er niet bewust op, we kijken naar talent. Vrouwen met talent zijn net zo welkom als mannen met talent.”

Wat merk je van alle investeringen in collega’s?

“Om een voorbeeld te geven: we waren relatief vroeg bezig met het corona-virus en hebben de collega’s direct gemotiveerd om thuis te werken, nog voordat Rutte zijn oproep deed. We willen daarnaast medewerkers iedere twee weken op de hoogte brengen van ontwikkelingen in het bedrijf, we hebben daarvoor regelmatig nieuwsbrieven en videojournaals gemaakt. Ik merk dat collega’s het leuk vinden en dat het verbindend werkt. Er gebeuren toch belangrijke dingen, de nieuwbouw bijvoorbeeld.”

“Ik wil van onze werkomgeving de mooiste van Eindhoven maken. We zitten in een oud industrieel pand en zetten er nu een nieuw pand naast in de oude stijl van Philips: met heel veel licht en zicht, zodat de werkomgeving heel inspirerend wordt. Ik denk dat we de mooiste fabriek van Eindhoven aan het bouwen zijn, ook gezien vanuit de man of vrouw op de werkvloer. De collega’s van Precision Parts die in Son werkten, zijn recent ook hier naartoe verhuisd. Het bedrijf bestaat daar al 50 jaar, en we hadden al jaren de wens om de fabriek hierheen te verhuizen. Ze zijn qua werkomgeving in een compleet andere wereld terecht gekomen, een supermoderne fabriek op een fantastische plek, vlakbij het Philips de Jongh Park.”

“Ik heb onlangs een evaluatie gedaan bij de collega’s die zes maanden in dienst waren. Ze voelen zich welkom en zeggen dat we qua cultuur en omgangsvormen anders zijn dan andere hightechbedrijven, ook in hoe we talent herkennen en erkennen. Dan hoor je bijvoorbeeld van een jonge getalenteerde techneut dat hij, na tien jaar elders te hebben gewerkt, in een omgeving terecht is gekomen waar hij zich eindelijk vrij voelt om over alle onderwerpen te praten met collega’s. Je ziet hem gewoon opbloeien. Maar we doen niet alles perfect hoor, we proberen het gewoon op een open en transparante manier te doen.”

Hoe belangrijk is de locatie op Strijp T?

“Strijp T is op zich al een bijzondere locatie, de aantrekkingskracht is groot. De omgeving is uniek en inspirerend, en mensen die voor het eerst bij ons binnen komen op TAQ zijn overdonderd. Zoals de beroemde landschapsarchitect Adriaan Geuze, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Strijp S en Strijp T. Hij bekeek onze gebouw tijdens een bezoek en zei ‘dit is een gebouw waarvoor je moet willen betalen om erin te komen.’ Dat vond ik echt een supercompliment.”

“We zijn al een jaar of 10 een bedrijf aan het bouwen dat niet alleen ontwikkelt maar ook in huis projecten realiseert en componenten en modules produceert. Dat doen we samen met onze collega’s van Precision Parts en Advanced Systems. Het aankondigen van de samenvoeging van R&D, assembly & test en manufacturing op Strijp T leverde in 2016 direct grote nieuwe orders op. Het gaf klanten blijkbaar het vertrouwen dat ze dat soort klussen bij ons neer kunnen leggen, wat alleen maar verder versterkt is met recente verhuizing van Precision Parts naar TAQ op Strijp T.”

“We groeien heel hard naar een geïntegreerd bedrijf van ongeveer 200 medewerkers. We zijn best wel uniek in ons bedrijfsprofiel: zowel researchers, projectmanagers, supply chain engineers, monteurs in onze cleanrooms, als de vakmannen op de werkvloer van Precision Parts. Je moet die unieke bloedgroepen niet met een mixer proberen te mengen, maar zorgen dat ze met plezier naast elkaar werken. Dat de man achter de machine van Precision Parts de ingenieur naar het bos ziet wandelen om op ideeën te komen, en dat begrijpt. We moeten elkaar weten te waarderen en begrip hebben. Het is mijn uitdaging om die werelden te integreren.”

← Terug naar Engeltalige versie