newsitems

In memoriam Jos P. Berben

2012-12-26 jos p. berben Ing. Jos P. Berben was actief als bedrijfsadviseur van de jaren zestig tot eind jaren negentig. In de periode 1988 – 1995 was hij verbonden als oprichter en mede-eigenaar aan onze organisatieadviespraktijk.

Door John Settels

 

Jos heeft tientallen bedrijven onderhanden genomen en daarbij een filosofie van zowel doorlichting als verandering ontwikkeld die uitermate effectief was binnen industriële productiebedrijven. Ik heb die filosofie leren kennen en leren uitdragen.

 

De kern van zijn aanpak?

  1. Maak productiviteit en productieresultaat permanent meetbaar en zichtbaar op een manier die zowel productiemanagement als mensen op de werkvloer begrijpen; leer mensen redeneren in de eenvoud van winst en verlies op de werkvloer, in gewone en harde alledaagse valuta.
  2. Kalibreer je productieflow, deel de flow in 6 tot 8 blokken van vaste workload per shift van 8 tot 10 uur en maak die blokken visueel herkenbaar in de fabriek; Gebruik heldere kleuren in een vaste volgorde die elke dag terugkeert. Maak de flow daarmee zichtbaar voor iedereen in de fabriek. Laat het bedrijf cadans en ritme ervaren en herkennen in die flow.
  3. Vergroot na 6 weken de workload per blok met 10% zonder de beschikbare productiecapaciteit te vergroten;
  4. Verlaag na 3 tot 4 maanden structureel alle tussenvoorraden in de productieflow. Doe dat stap voor stap tot een niveau wat suboptimaal is/lijkt en wat dus problemen oproept.
  5. Ga consequent in dialoog met zowel productiemanagement als de medewerkers op de werkvloer en los samen met hen alle voorkomende problemen op. Zorg dat je ook daar als adviseur je mannetje staat.
  6. Geef de mensen op de vloer de credits van het succes. Laat mensen ervaren dat het oplossen van problemen leidt tot meetbaar hogere productiviteit en resultaat.
  7. Leer productiemanagement productiviteit en improductiviteit op de werkvloer herkennen, door de productieflow goed te observeren, zonder dat daarvoor enig rapportage nodig is.

 

In mijn bedrijfskunde studie in de tachtiger jaren, heb ik veel geleerd over logistieke principes, management informatie systemen, organisatie verandering en ook organisatie psychologie. Veel van wat ik had geleerd, zag ik voor mijn ogen toegepast door een ervaren rot in het organisatieadvies vak, die in zijn eigen praktijk, op zijn manier zijn eigen filosofie had ontwikkeld.

 

Onder de bezielende leiding van Jos Berben, leerde een bedrijf:

  • Met elkaar een en dezelfde taal spreken op het gebied van productiviteit en resultaat;
  • Kansen herkennen voor verbetering op de werkvloer, gebaseerd op voor die tijd uitermate moderne logistieke principes – Jos Berben was op diverse fronten zijn tijd ver vooruit;
  • Hands on werken aan succes, op een hele zakelijke en meetbare manier, met credits naar de mensen op de werkvloer die het feitelijk voor elkaar boxen.

Toen we onze samenwerking startten, was een van de voorwaarden van Jos, dat hij nooit meer een project zou doen in een industriële wasserij. Dat is maar ten dele gelukt, en dat tot ons beider plezier. We hebben een groot aantal projecten gedaan in de confectie industrie in zowel binnen als buitenland, een groot lay-out project voor Philips in Nederland, en zeker een tiental projecten in de wereld van Industriële wasserijen. Jos kon dat ook niet laten. Hij nam me voor het eerst mee naar de wasserij tentoonstelling in Frankfurt in 1990. Het was de zoon van een Belgische familie van eigenaren van industriële wasserijen, die hem herkende als de “adviseur van zijn vader” en ons uitnodigde om zijn bedrijf opnieuw te komen bekijken.

Jos Berben had van nature gezag in zijn projecten, zowel op de werkvloer als in de directiekamer. Hij wist waar hij het over had; was in staat om hands on de problemen mee op te lossen op de werkvloer, en dat te doen binnen de kaders van een eenvoudige, edoch uitermate doordachte filosofie voor verandering en verbetering binnen industriële bedrijven. Een van de eerste dingen die hij me leerde en die ik nog dagelijks gebruik in mijn eigen praktijk:

 

“John, domme vragen bestaan niet, domme antwoorden daarentegen wel!”

 

was getekend,

 

Ing. Jos P. Berben.

uitgebreid in-memoriam-ing--jos-p--berben.pdf

← Back to news