newsitems

in memoriam Jan van Amelsvoort

2021-07-01 Jan in ons kantoor te Waalre in 2005Onlangs is Jan van Amelsvoort overleden. Op 1 november 1987 zijn Jan en ik begonnen met ons bedrijf. Hij was degene die mij motiveerde om ondernemer te worden. We hebben meer dan 20 jaar zakelijk alle lief en leed met elkaar gedeeld.

Jan was een bijzonder mens, een geweldenaar in zijn vak, met passie in elke vezel van zijn lijf. Een eerlijke vent die wist wat delen is, en die ook kon genieten op een aanstekelijke manier, met zijn hart op de goede plek. Niet altijd een gemakkelijke vent, maar wel wat mij betreft echt en mooi. 

Jan was een techneut pur sang, een werktuigbouwer die met verve de stelling verdedigde dat onze wereld als het erop aankomt wordt gecreëerd door werktuigbouwers. Het kan niet anders dan dat Jan de laatste jaren in Frankrijk met trots heeft teruggedacht aan de vele projecten die hij en zijn team samen hebben gerealiseerd, met als zijn levenswerk zonder twijfel het grote aantal machineprojecten in de fabrieken van Vlisco in Helmond.

 

Jaap Oudes, tot het laatste moment een van Jans goede vrienden, schetst Jan als volgt:

 

Onze vriendschap begon in 1982 in Leeuwarden. Op een wat stoffige door zuiveltechnologie gedomineerde HTS WTB kwam Jan binnen met overduidelijke andere technische inzichten die hij graag met ons wilde delen als docent en afstudeerbegeleider.

Dat had een polariserend effect op de afdeling. Je was voor of tegen Jan, je begreep ‘m of je begreep ’m niet.  Jan zijn ideeën en visies sloegen bij mij in als een bom. Ik snakte naar vernieuwing en had grote moeite met het behoudende en traditionele karakter van mijn opleiding werktuigbouwkunde. En plotseling kwam daar iemand die sprak over techniek waar theorie en praktijk in volkomen harmonie met elkaar waren verenigd waarbij keer op keer vanuit de fundamentele basis een technisch probleem werd opgepakt en met creativiteit en kunde werd opgelost. Zo moest het, dit was wat ik zocht en dit was wat Jan bracht, wij resoneerden! Uiteraard werd Jan mijn afstudeerbegeleider. Met een landelijk bekroond afstudeerwerk heb ik mijn opleiding afgerond.

Daarna zijn we los van elkaar ieder onze eigen weg gegaan in het leven en hebben een rol in de techniek gevonden waarbij de Hoekse principes altijd overeind zijn gebleven. Die zijn zo diep in ons verankerd, anders denken is onmogelijk.

 

Totdat wij 12 jaar geleden niet bewust van deze setting, naast elkaar stonden bij de groentekraam op de Woenselse Markt. Jan zijn openingszin was magistraal: “Wordt het niets eens tijd dat je naar Settels komt?”. Vanaf dat moment herleefde onze vriendschap en waren we blij elkaar weer gevonden te hebben en leerden elkaar nog beter kennen en respecteren. Er viel veel bij te praten na al die jaren. En ik ging naar Settels……

 

Een van mijn projecten binnen ons bureau was de foliewikkelmachine voor R&R. Dat was voor Jan en mij een mooi gespreksonderwerp waar we met passie over konden nadenken en redeneren. Dit waren onze mooiste momenten, vooral als we voor een complex vraagstuk een kinderlijk eenvoudige oplossing vonden. Dan kruisten onze blikken even en waren woorden overbodig.

 

Hoewel Jan zich steeds meer uit de hedendaagse techniek terugtrok had hij een warme belangstelling voor mijn modelstoomlocomotieven. Hij doorzag de ontwerpproblematiek als geen ander en in mijn werkplaats zijn vele uurtjes doorgebracht met een biertje en locomotief in onderdelen op de werkbank. Nu hij er niet meer is, zijn dit heel dierbare momenten geworden.

Jan, dank voor de inspiratie, fijn dat je er was, ik zal je nooit vergeten.

Vaarwel!"

  

Als ik persoonlijk aan Jan denk, dan denk ik aan zijn inspiratie, zijn energie, werklust, de lekkere pinten, de lekkere sigaren, de mooie tijd in Valkenswaard en Waalre, en de vele avonden en weekenden in zijn huis in Bergeijk met hem en zijn gezin. Hij was belangrijk voor ons bedrijf. Hij heeft de fundamenten van onze passie voor technologie en techniek als geen ander neergezet.

 

Jan, dank je wel, RIP

John Settels

← Back to news