RGA in praktijk: “Een flinke investering, die goed bij ons past”

“Een eigen RGA geeft een hoop rust in je productie maar ook inzicht: je ziet wat er gebeurt en krijgt een gevoel bij wat wel en niet kan en wat werkt. Het zorgt ook voor bewustwording bij collega’s over wat er kan en wat erbij komt kijken. Net als bij onze eigen machinefabriek, de specialistische kennis die we daar uit halen is een toegevoegde waarde in de projecten voor klanten.”

Sven Pekelder is CTO bij Settels Savenije, onder andere verantwoordelijk voor Business Development. Daarbij horen ook belangrijke investeringen, zoals in een RGA: “RGA staat voor Residual Gas Analysis, het is een apparaat voor restgasanalyse. In een vacuümsysteem pomp je alle gassen weg, maar er blijven altijd wat stoffen van de onderdelen in het vacuüm afkomen. Met een RGA ontdek je welke gassen dat zijn. Het is een sensor die zelf natuurlijk weinig restgas toevoegt. Een soort snuffelneus die je in een vacuümketel zet.”

Wat is er bijzonder aan jullie RGA?

“Afhankelijk van de grootte van de vacuümketel praat je over een grote of een kleine RGA. Van de grote heb je er in Nederland maar een stuk of 10, die vaak niet eens te huur zijn. Wij hadden al een kleine RGA, sinds kort ook een grote. Alhoewel groot natuurlijk relatief is, bij de NASA hebben ze vacuümketels waar een huis in past. Ons systeem meet 2 bij 2 bij 1 meter.”

“We vonden de investering in de grote RGA wel verantwoord. Als je zegt betrouwbaar te zijn in je design en in je order&delivery, moet je het meten ook betrouwbaar doen. In onze projecten zijn er regelmatig wijzigingen die de meetmomenten beïnvloeden, waardoor je in de knel komt als je van de RGA van een andere organisatie afhankelijk bent. Vaak zijn die ook al lang volgeboekt.”

“Maar een RGA is ook om andere redenen een goede investering. Je doet een restgasanalyse meestal als laatste kwalificatiemeting, maar er zijn veel tussentijdse factoren. Als je pas bij de laatste kwalificatie een afwijking meet, wat was dan de oorzaak? Daarom wil je tussencontroles doen, daar leer je veel van. Als je dan afhankelijk bent van anderen, heb je te veel vertragingen. Mede daarom hebben we besloten te investeren in een RGA.”

Waarom is een RGA voor jullie belangrijk?

“We ontwerpen onder andere vacuümsystemen, daarbij moet je rekening houden met de uitgassing van alle componenten. Vacuümsystemen zijn vaak duur, zeker als je ze perfect wilt maken. Met een RGA kun je een product maken dat goed genoeg is voor de toepassing, omdat je goed kunt voorspellen wat het resultaat gaat zijn van je ontwerp+fabricageproces. Je bespaart dan kosten in design, uitbesteding, kwaliteit, noem maar op.”

“Op het gebied van mechanica hadden we dat principe -vanwege onze eigen productie- al in de vingers, maar in vacuüm alleen in het design. Het is dus echt een investering in de toekomst en een bevestiging voor de buitenwereld dat we er verstand van hebben. Want als je bezig bent met vacuüm in combinatie met productie, heb je echt ervaring nodig.”

Hoe ver ben je met de ingebruikname?

“We hebben het systeem nog niet zo lang, we hebben er nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. We zijn de RGA nu aan het leren kennen, het is logisch dat je het niet meteen in gebruik kunt nemen. Was het maar zo simpel. Er zijn wel RGA’s die in seriewerk worden gebruikt, maar dan ga je het proces op het apparaat afstemmen. Wij maken meestal alleen het eerste product en doen de eerste tests, er is bij ons altijd wel iets wat het ingewikkeld maakt. Maar dat maakt het ook zo boeiend.” 

“We willen onze RGA beperkt beschikbaar stellen voor anderen, onze eigen productie gaat natuurlijk voor. Hij zit voorlopig nog niet volgepland, dus partijen met interesse kunnen zich bij ons melden. Rudy van der Veen en ik zijn het contact voor klanten, Tom Bijsterbosch is onze RGA-specialist, hij beheert het systeem en heeft ook meegedaan in de ontwikkeling. Hij doet ook de analyse, dat vergt wel wat interpretatie. Hij zoekt naar verklaringen, en negatieve effecten: is het echt een probleem wat we zijn tegengekomen, hoe kunnen we het eventueel oplossen?”

Wat is jouw rol in het bedrijf?

“Ik ben zelf verantwoordelijk voor Business Development, ik praat met klanten over hun ontwikkeluitdagingen en kijk hoe we daar ondersteuning aan kunnen bieden en ze zo goed mogelijk kunnen ontzorgen.”

“Ik dacht dat ik een machinebouwer was, maar het is vooral de fysica die me fascineert. De interactie tussen natuurkunde en apparaten intrigeert me, soms is het gewenst en soms juist niet. Dat geldt ook voor de RGA: je trekt vacuüm en ‘snuffelt’, maar je moet er wel slim mee omgaan als je wilt dat het werkt. Je hebt een meting, maar wat zegt die nu ècht. We doen dat anders dan anderen, omdat we kijken naar het integrale proces. Zo wordt onze RGA echt een STTLS-RGA.”

read all about the rga systems at settels savenije 

← Terug naar Engeltalige versie