“We hebben alle competenties in huis voor fysisch complexe machines”

“In 2019 kwam een klant naar ons toe die eerst alleen montagecapaciteit nodig had, maar later mochten we ook de inkoop van de onderdelen overnemen. Inmiddels maken we die onderdelen zelf en we kregen laatst zelfs de vraag of we de ontwikkeling van een nieuwe generatie van hun product wilden organiseren. Met de hele groep bedienen we nu die klant: engineering, monteren en maken. Dat is precies wat STTLS doet.”

Marcel Beugelink en Rudy van der Veen zijn verkoopmanagers bij de onderdelen van de Settels Savenije Group of Companies (kortweg STTLS), maar ze willen benadrukken dat STTLS veel méér is dan een ‘group of companies’: “De bundeling van de competenties die je binnen ons bedrijf hebt, maakt ons echt onderscheidend.

Dus de synergie tussen de STTLS-bedrijven neemt toe?

Marcel legt uit: “Met name in de afgelopen jaren worden onze competenties steeds meer aan elkaar gekoppeld. We willen weg van het hokjesdenken, we zijn een bedrijf dat alles in petto heeft. Je kunt het ook omdraaien, we hebben drie ingangen bij ons bedrijf waarmee we naar andere delen van het bedrijf kunnen verwijzen.”

Rudy vult aan: “Door de competenties die we in de loop van de jaren hebben opgebouwd, is het bedrijf ook veel internationaler geworden. We ontwikkelen geen kasten of frames, maar complexe fysische processen waarbij hoge eisen worden gesteld aan aspecten als mechanica, mechatronica, vacuüm optica, en voldoen aan cleanroomeisen. Daardoor krijg je een hele specifieke, wereldwijde klantenkring.”

Hoe heeft STTLS zich zo ontwikkeld?

“STTLS is 33 jaar geleden begonnen als ingenieursbureau, zonder maakcompetenties. Inmiddels is het bedrijf veel veranderd, we kregen in de loop van de jaren steeds complexere vragen over bijvoorbeeld prototypes. Die konden we aanvankelijk nog niet maken, we zaten in een kantoorpand en hadden geen montageruimte. Maar we wilden wel iets met die vraag doen, dus toen is besloten om het aanbod breder te trekken dan alleen maar design en engineering.”

Marcel legt uit: “Omdat we ook wilden gaan produceren, zijn we in 2017 naar een nieuwe locatie verhuisd op Strijp-T in Eindhoven, met onder andere een cleanroom. Een klant uit de VS wilde steeds grotere projecten bij ons neerleggen, dat werkte versnellend op deze ontwikkeling. Sinds we zijn verhuisd hebben we steeds meer klanten die vragen om productie, we worden voor hen steeds interessanter.”

Wat is voor jullie de ideale klant?

Rudy reageert direct: “De ideale klant is een klant die ons technisch gezien uitdaagt, om onze competenties optimaal in te zetten vanuit alle drie de specialismes: engineering, assemblage en het maken van precisieonderdelen. Daardoor helpen we de klant om vooraan te blijven lopen op het gebied van hun technologie, maar we worden zelf ook uitgedaagd om onze competenties op een hoger niveau te brengen.”

Marcel vult aan: “Wat ons denk ik onderscheidt is dat wij, los van onze ontwerpcompetenties, ook de link naar productie kunnen leggen. Het gaat bij onze klanten vaak om precisie-onderdelen, dat is onze specialiteit. Je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het maken. Dat geeft ons denk ik voorsprong.”

Hoe ziet STTLS er over vijf jaar uit?

Rudy vertelt: “We hebben een groeipad uitgestippeld waarbij we richting 200 medewerkers willen gaan. Die groei doen we rustig. We moeten onze competenties goed kunnen onderhouden, omdat dat hetgeen is wat ons onderscheidt. We willen groeien met business, klanten en met mensen die bij ons passen.”

“We hebben een uniek DNA bij STTLS, dat ook door klanten wordt onderkend. Onze competenties zijn ook niet altijd makkelijk op de markt te vinden, rond die kerncompetenties willen we groei realiseren. Daar horen bepaalde mensen bij, die vaak niet makkelijk te vinden zijn. We willen de toppers in de markt.”

Marcel concludeert: “Het is een erg leuk bedrijf om voor te werken. Dat is ook één van de redenen dat we niet te groot willen worden, zo hou je toch een familiegevoel. Hard groeien gaat ten koste van je slagvaardigheid en flexibiliteit, dat zijn toch wel onze sterktes. Zo blijft het overzichtelijk en leuk.”

← Terug naar Engeltalige versie